Wat doe het nieuwe ontslagrecht voor jou bedrijf?

In tegenstelling tot de huidige kantonrechtersformule kent de transitievergoeding die met ingang van 1 juli 2015 in werking treedt geen nuance. Als de werknemer maar twee jaar of langer in dienst is geweest en er geen sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag aan zijn zijde, dan moet de werkgever deze transitievergoeding betalen, ook bij aantoonbaar disfunctioneren.

Een paar rekenvoorbeelden laten zien dat deze nieuwe regels in een aantal gevallen tot gevolg zullen hebben dat een werkgever een ontslagvergoeding zal moeten betalen die grofweg gelijk is aan de huidige kantonrechtersformule met een correctiefactor van 0,5.

Voorbeeld 1. In onderstaand voorbeeld gaat het om een relatief jonge werknemer met een kort dienstverband. Uitgaande van een goed onderbouwd ontslagdossier zou een ontslagvergoeding op basis van een correctiefactor van 0,5 niet onrealistisch zijn. Volgens de nieuwe ontslagregels zou een ontslagvergoeding hoger uitkomen.

disfunctioneren_rekenvoorbeeld

Voorbeeld 2. Hier gaat het om een werknemer van gemiddelde leeftijd met een langer dienstverband. In dit voorbeeld ligt de hoogte van de ontslagvergoeding iets lager dan de huidige kantonrechtersformule met een correctiefactor van 0,5.

rekenvoorbeeld ontslagvergoeding bij disfunctioneren

Voorbeeld 3. Een oudere werknemer met een lang dienstverband. Hier ontlopen de vergoedingen op basis van de huidige regels (kantonrechtersformule, correctiefactor 0,5) en de nieuwe regels elkaar niet veel.

disfunctioneren_vb_4Het opvallende aan de nieuwe regels over de ontslagvergoeding is dat er geen enkele nuance meer mogelijk is. De kantonrechter is vanaf 1 juli 2015 niet meer bevoegd om de ontslagvergoeding (dan: transitievergoeding) hoger of lager vast te stellen naar gelang de werknemer of de werkgever enig verwijt valt te maken.  Zelfs als de werknemer enig verwijt of misschien zelfs een behoorlijk verwijt valt te maken ten aanzien van zijn werkhouding en functioneren, zult u als werkgever de volledige transitievergoeding moeten betalen.

Pas als een rechter concludeert dat de werknemer ernstig verwijtbaar gehandeld heeft, is er geen transitievergoeding verschuldigd. Maar een dergelijke conclusie zal niet snel getrokken kunnen worden. Het gevolg is dat er vanaf 1 juli 2015 voor een ontslagzaak wegens disfunctioneren een vaste prijs betaald zal moeten worden.

 

Bel voor de laatste informatie naar Maasstad Advocatuur, 010 4120600 en vraag naar Ilona of Ted.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.